Przejdź do głównej zawartości

Mój brzydki tort owocowy ;)


  • gotowy biszkopt ciemny, dwu częściowy
  • krem waniliowy (w moim przypadku był to Krem do Tortów Dr. Oetkera, do którego trzeba było dodać 300 ml mleka i 100 g masła)
  • maliny
  • truskawki
  • brzoskwinie (świeże lub z puszki)
  • galarateka o smaku owoców leśnych
Przygotuj galaretkę i krem według przepisu na opakowaniu. Rozdziel blaty biszkoptowe. Włóż jeden blat biszkoptowy w tortownicy i posmaruj grubą warstwą kremu (zostaw trochę na warstwę górną). Na kremie ułóż półówki brzoskwiń i całe truskawki. Następnie przykryj drugim blatem i posmaruj go pozostałą częścią kremu. Na wierzchu ułóż maliny i truskawki. Gdy galaretką trochę zgęstnieje, zalej nią wierzch ciasta. Wstaw tort do lodówki na tak długo, aż galaretka stężeje.
Życzę smacznego :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zapiekane brokuły z szynką

1 duży brokuł20 dag wędzonej szynki lub polędwicy20 dag startego żółtego seraolej Zagotuj osoloną wodę, wrzuć podzielonego na różyczki brokuła i pogotuj go kilka minut. Nie za długo, lepiej, żeby był lekko twardawy. Odcedź.
Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż na małej ilości oleju. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj olejem. Następnie wrzuć do naczynia brokuł oraz podsmażoną szynkę, całość przykryj startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekaj 15-20 minut. Danie może stanowić przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego :)

Zapiekanka jak z budki ;)

Składniki dla 2 osób:
- 10 pieczarek
- pół kubka małej śmietany 18%
- tymianek
- 2 małe bagietki francuskie
- 10 - 15 dag sera żółtego
- koperek
- przyprawa a'la jarzynka
- 2 cebule
- masło
- olej
Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju. Zeszklij cebulę, po czym dorzuć pieczarki, posyp tymiankiem i jarzynką, smaż około 10 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i dodaj koperek. Wymieszaj. Bagietki przekrój na dwie połówki, na każdej rozsmaruj masę pieczarkową i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Podawaj ciepłe, polane keczupem. Świetnie nadają się  do podania z zupą pomidorową lub białym barszczem.
Smacznego! :)

Kopytka - z nauki gotowania polskich domowych potraw :)

2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajkasólolej
Ziemniaki zmielić, wyrzucić na stolnicę, dodać oba rodzaje mąki, sól i wbić jajka, zagnieść ciasto (nie może być twarde, ale nie może się też rozpadać). Z ciasta odkrajać kawałki i rolować w wałki, a następnie nożem pociąć na kluski.


W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Kluski wrzucać do gotującej się wody. Gotować jeszcze klika minut po ich wypłynięciu na powierzchnię. Ja zawsze sprawdzam widelcem, czy są już dobre.
Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową na miskę.
Kopytka świetnie smakują z sosem grzybowym, mięsnym (wieprzowym, z wątróbki drobiowej), ze smażoną na maśle bułką tartą, a następnego dnia np.: podsmażone na oleju.
Smacznego! :)